Dhoma me sipërmarrësit e huaj

Dhoma me sipërmarrësit e  huaj
2 Gazeta T&I Durrës Nr 21

Muaji shkurt i krijoi mundësi të mira Dhomës për të realizuar misionin e saj kryesor, promovimin e territorit të Qarkut Durrës, të burimeve ekonomike dhe njerëzore dhe sigurisht të sipërmarrjes operuese në rajonin tonë, por edhe më gjerë. Rasti e solli që gjatë këtij muaji të shpreheshin të përqëndruara interesime të investitorëve të huaj për Shqipërinë dhe rajonin e Durrësit. Ishin grupe të ardhura nga Italia, Republika Çeke dhe Britania e Madhe, në takimet me të cilat morën pjesë disa përfaqësues të Asamblesë së Dhomës.

∙ Takimi më i madh ka qenë, sigurisht, “Misioni Italian i Biznesit në Shqipëri”, i organizuar më 19 shkurt, në Tiranë. Ky mision u nderua nga pjesmarrja e përfaqësuesve të nivelit më të lartë nga të dypalët. Kryeministri Rama, ministrat Ahmetaj, Gjiknuri dhe Qato, kryebashkiaku i Tiranë Veliaj dhe mjaft funksionarë të lartë bënë ndërhyrjet e tyre në emër të shtetit shqiptar. Nga ana tjetër, shteti italian u presantua me ndërhyrjet e ambasadorit Cutillo, zv/ministrit Scalfarotto, Presidentit të Confindustria Boccia, Presidentit të ICE, Scannavini dhe të disa përfaqësuesve të organizatave apo sipërmarrjeve italiane. Interesimi i biznesit të huaj u shpreh nga prezenca e rreth 250 investitorëve italianë, si dhe nga pjesmarrja aktive e biznesit kosovar dhe maqedonas, të përfaqësuar përkatësisht nga KIESA dhe InvestMacedonia.

Për sistemin e Dhomave të Tregtisë në Shqipëri pati një vlerësim të veçantë nga vetë presidenca e ICE, e cila i besoi moderimin e panelit kryesor zonjës Ines Muçostepa, si dhe moderimin e dy tryezave, asaj të infrastrukturës dhe asaj të bujqësisë, përkatësisht zotërinjve Nikolin Jaka dhe Andrea Xhavara. Misioni u plotësua me vizita në portin e Durrësit si dhe në disa biznese.

∙ Një takim mjaft interesant u zhvillua në sallën e Bashkisë Durrës me një delegacion biznesi çek, të organizuar në bashkëpunim me ambasadën çeke në Shqipëri. Delegacioni çek kryesohej nga Presidenti i Senatit të Republikës Çeke, zoti Milan Stech, i shoqëruar nga zv/ministri i industrisë dhe tregtisë, zotiVladimir Bartl. Grupi i rreth 20 bizneseve çeke kryesohesh nga zoti Stanislav Kazecky, zv/president i Czech Republic Confindustry . Promovimi i bashkisë Durrës u bë me dy prezantime, njëri nga stafi i bashkisë dhe tjetri nga Dhoma, i titulluar “Durrës – Albania, a great business choice. Ky material i fundit, me përmbajtje mjaft oportunitete biznesi në Shqipëri dhe në rajonin e Durrësit, iu shpërnda të gjithë bizneseve çeke. Disa takime b2b, vizita në port dhe në amfiteatër plotësuan këtë vizitë njohëse të bizneseve çeke në Durrës

∙ Takimi me përfaqësuesit e parlamentit britanik u zhvillua në Tiranë. Grupi i deputetëve anglezë, me përfaqësues nga Dhoma eUlët dhe nga Dhoma e Lordëve vinin për herë të parë në Shqipëri. Interesat e tyre ishin për fusha të ndryshme, sidomos për energjinë, transportin dhe bujqësinë. Për këtë të fundit ata u informuan nga përfaqësuesja e KASH, znj. Enida Shena, e cila theksoi problemin e pronësië mbi tokën dhe fragmentizimin e saj. Nevoja e mekanizimit të bujqësisë dhe pregatitja e fermerëve të rinj, sipas interpetimit të zotit Xhavara, u kujtoi deputeteve britanikë që në këtë nivel ishte Anglia deri në vitet 70’ të shekullit të kaluar. Prandaj ata e konsideruan mjaft me vlerë informimin e parlamentit të tyre për këto aspekte, me qëllim të ofrohet asistencë në këtë drejtim për bujqësinë shqiptare në një të ardhme shumë të afërt.

Shpërndaje këtë lajm
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Share on LinkedIn
Linkedin