“Kolapsi i bujqësisë shqiptare në fillim të viteve ‘90 vazhdon të na mundojë deri në ditët e sotme”.
Kështu e nis parashtrimin e tij mbi reformat në bujqësinë shqiptare Prof. Ass. Dr. Enver Isufi. Më tej, ai vazhdon të mbrojë tezën e mësipërme të tij me argumenta:
“Tani që kemi kaluar mbi 25 vite nga shpërbërja e ekonomisë bujqësore të çentralizuar dhe nga fillimi i organizimit të bujqësisë private sipas parimeve të ekonomisë së tregut të lirë, jemi më të qartë që çfarë “aksidentesh” kemi lënë pas në bujqësi. Tani pas 25 viteve nga ajo kohë kemi më shumë prova për atë nxitje çuditërisht “të organizuar” për të shkatërruar asetet që trashëgoi bujqësia. Në emër të vuajtjeve, gjatë viteve të sistemit komunist bujqësia ishte organizuar në sistemin e kooperativizmit. Sistemi kooperativist merte parasysh vetëm shtimin e prodhimit, por nuk merte parasysh interesat e njerzëve që punonin në këto bashkësi të mëdha kolektive. Ndonëse prodhimi rritej, të ardhurat e punonjësëve të bujqësisë paksoheshin. Pra, u zhduk konkurenca, meritokracia në prodhim dhe në zotësinë profesionale. Barazia në shpërndarjen e të ardhurave thau çdo shpresë për motivim. Bujqësia fuksiononte si një varkë që përdorte vetëm lopatën e prodhimit dhe kjo e çorientoi drejtimin e saj dhe e shmangu nga rruga e drejtë e progresit dhe novacionit. Kësaj gjendje të brendëshme i duhet shtuar edhe embargoja e jashtme e furnizimit me inpute dhe për pasojë bujqësia u ndodh para një kolapsi pikërisht në vitet 1990. Natyrisht, rënia nuk erdhi për një vit, sepse rënia e bujqësisë kishte vite që kishte filluar. Bazuar në këtë situatë ishte shumë i drejtë veprimi për të bërë reforma të mëdha, ku thelbi ishte kalimi në bujqësinë private. Ajo që duhet analizuar janë metodat, rrugët, praktikat që u përdorën për realizimin e reformës. Vlera e kësaj analize është që të mësojmë nga gabimet dhe nxitimet dhe të mos i përsërisim, kur të kryejmë reforma të tjerat.
Metodat që zgjodhi Shqipëria ishin kaq të gabuara, saqë ende edhe sot ne nuk po e shijojmë epërsinë e madhe që ka sistemi i ekonomisë së tregut ndaj sistemit të bujqësisë së çentralizuar.
Duke folur në mënyrë figurative, nëse çdo degë të ekonomisë do ta quanim një makinë dhe vendkthesën do ta quanim një rrethore (rotondë) kryqëzimi, kthimi i makinës për në destinacion ka dy mundësi: ose ta marësh kthesën ngadalë deri sa të futesh në drejtimin e duhur, ose ta me shpejtësi të madhe sa ta kthesh makinën më rrota përpjetë. Makinat tona të reformave ekonomike e morën kthesën në rrethoren e kryqëzimit me agresivitet kaq të madh, me një oreks se kush e kush të futet i pari në korsi, saqë të gjithë makinat u përplasën me njëra tjetrën dhe bëmë aksidente të mëdha historike. Aksidente shkaktoi “makina” e bujqësisë, e indushtrisë, e pronave, e mjedisit, e menaxhimit të territorit, e menaxhimit të burimeve njerëzore, makina e ushtrisë, e burimeve nëntoksore, e tjerë, e tjerë.
Këto aksidente nga reformat e nxituara shkatërruan në bujqësi të gjitha asetet e ndërtuara mirë në dekada. Ajo bazë materiale dhe ato burime njerzore kanë qenë me kaq vlera të mëdha, saqë ne ende nuk po i rindërtojmë, ose edhe aty, ky kemi rindërtuar diçka, kosto ka qënë shumë herë më e lartë nga sa nevoitet normalisht.
Pejsazhi i bujqësisë tonë ishte pejsazh që sot e shikojmë kudo në Europë. Parcelimet e tokës me parcela 10 hektarëshe, kanale kullimi që ngjasonin me lumejtë, sistemi i ujitjes që e shoqëronte kullimin, kullimet me mjete mekanike të fuqishme si hidrovoret, ndërtimi i 600 rezervuarëve për ujitje në të gjithë vendin, të cilët të gjithë së bashku formonin një “det më ujë” në dobi të bujqësisë, peshkimit, ekologjisë, biodiversitetit dhe mjedisit në përgjithësi. Industria përpunuese ishte e shtrirë në të gjithë vendin. Biodiversiteti i kultivuar ishte shumë më i pasur se sa sot. Pyjet dhe lagunat ishin pjesë e rëndësishme e ekonomisë, ekologjisë, mjedisit dhe biodiversitetit shqiptar. Fati i pyjeve tashmë dihet. Kujtojmë perlën ekologjike, Lurën, e cila sot ka pamjen e vidioklipit të këngës së Majkëll Xhekson, këngë që i detikohet shkatërrimit të pyjeve dhe mjedisit në botë. Në emër të mosefektivitetit, u hoq dorë nga shumë bimë bujqësore si duhani, orizi, pambuku, soja, luledielli, etj. Nga heqja dorë nga këto bimë, Shqipëria humbi rreth 300 mijë vende pune. Me vdekjen e këtyre bimëve, vdiq prodhimi, industria e përpunimit, marketingu, përvoja e praktikave të prodhimit dhe përvoja shkencore, eksporti, etj. Largimi i forcave të punës për në vendet e tjera nuk kompensohet nga diferencat e çmimeve mes produkteve vendase me ato të importuara. Vlera e kësaj fuqie puntore dhe shkencore është shumë herë më e madhe se humbjet që mund të kemi nga diferencat mes çmimeve të produkteve të vendit dhe atyre të importuara.
U dëmtua rëndë përgaditja e studentëve të bujqësisë dhe nxënesve të shkollave të mesme bujqësore. Kulmi i shkatërrimit arriti me djegjen e bibliotekës shkencore të Universitetit të Bujqësisë Kamëz, 20 vite më parë.
Dhjetra shkolla bujqësore për edukimin profesional, 18 institucione shkencore në dobi të bujqësisë, pyjeve, kullotave, shëndetit dhe të ushqyerit të kafshëve, fakultete e katedra të Universitetit Bujqësor me studentë që ishin në gjendje të drejtonin prodhimin e shkencën bujqësore, etj, etj. Këto asete, kjo infrastrukturë u dëmtua edhe moralisht, sepse u larguan me dhunë ekspertët më të mirë, në të gjitha fushat teknike.
Një ndikim negativ pati edhe ligji jo i menduar mirë i ndarjes së tokës. Ndoshta nuk mundej të kishim një ligj perfekt, ku toka t’u jepej plotësisht ish pronarëve, por megjithë ndryshimet e mëdha demografike, mund të ishin gjetur formula më të drejta të rishpërndarjes së tokës. Nga njëra legjislaturë tek tjera diçka përmirësohet, por tashmë dëmi në keqmenaxhimin e tokës bujqësore është bërë. Fushat e prodhimit janë kthyer në lagje banimi, duke u shoqëruar edhe me shkatërrimin e infrastrukturës së parcelimit, të ujitjes dhe kullimit”.
Për të ironizuar çfarë u bë keq me bujqësinë, zoti Isufi vazhdon me një anekdotë shqiptare: “Në vepruam si i zoti, i cili i rrihte gomarin e tij me shkop e me litar, pse ai kishte ngecur në baltë. Gomari i tha të zotit: Të lutem shumë më nxjerr nga balta, pastaj më rrih, nuk e shikon që balta po më mbyt”? Dhe më tej: “Populli na mëson që peri i ngatërruar zgjidhet me ngadalë, por Shqipëria nga brenda e nga jasht vendit u nxit ta zgidhte sa më shpejt lëmshin. Si pasojë e këtij nxitimi në atë kohë, kur bujqësia ishte dobësuar, shkatërrimi eci aq shpejt, sa që edhe sot nuk e kemi gjetur udhën e vërtetë që ta zgjithim këtë lëmsh. U bë me dashje apo pa dashje kjo nxitje, kjo është një çeshtje e historisë, por shqetësues është fakti se miqtë tanë nga pesë kontinentet me gjithë dashamirësinë e tyre, nuk po na fusin dot në rrugën e një shoqërie të qetë, e një ekonomie të harmonizuar, e një mjedisi që të kesh dëshirë për të jetuar dhe për ta parë. Prirja e rinisë për t’u larguar nga Shqipëria edhe sot është e frikëshme. Lëmshi i reformave të gabuara që u bënë qysh në fillim, ka krijuar bindjen e gabuar tek të rijtë se ky lëmsh nuk do të zgjidhet për një kohë të gjatë. Rreth 40 % e sipërfaqes tokës sot është e papërdorur dhe e lënë e papunuar, pjesa tjetër e coptuar nuk mer akoma një prodhim që merte dikur. Dobësimin e bujqësisë e shoqëroi rënia e prodhimit në mineralet si kromi, bakri, nafta, etj. Është ende e pakuptueshme pse bujqësia e blen më shtrejtë naftën se sa vendet e tjera ballkanike që nuk prodhojnë aq naftë për frymë se sa prodhon Shqipëria ?! Çmimi lartë i naftës është shkaku kryesor që toka e papërdorur është ende shumë e lartë sikundër edhe volumi i importit të ushqimeve bujqësore dhe blegtorale është ende shumë i lartë. Pranohet që bujqësia jep rreth 18-20 % të GDP-së, kurse asaj i jepet një buxhet vetëm sa 2 % e GDP-së”.
Shqetësimin e tij për reformat e nxituara me dashje, zoti Isufi e ka shprehur në botimet e tija, në shumë vjersha. Ja dy prej tyre:
Reformat Jeta rrjedh si çezmë pa pushim Reformat janë enët nën çezmat e jetës Ndërrimi i enëve nën çezma në kohë dhe hapsirë Provon nëse reforma ishte e keqe ose e mirë Reformat janë si syzet optike Numri i madh të shqetëson Me numrin e vogël nuk shikon Mos blini syze pa u vizituar Mos bëni reforma pa i studiuar.
|
Rezervuari dhe Pusi Rezervuari i madh i mbushur me ujë Që vetëm i hapin saraçineskën Dhe ujin e lëmë të iki në drejtim të paditur Të mos mendojmë se bimët i kemi ujitur Kur marim ujë nga një pus Dhe ujisim bimët me sistemin me pika Që bimët do mirërriten dhe do prodhojnë S’ka pse të na zënjë frika. Këtë lloj mësimi e kemi marë Nga libri “MIRE-MENAXHIMI” Në këtë libër është një citat i artë “Në një menaxhim të mbarë, pusi e mund një rezervuar” |
Vijimi i shtjellimit të Prof. Ass. Dr. Enver Isufi thekson edhe njëherë dëmet që ka pësuar bujqësia jonë nga teformat e para:
“Vërtetë Shqipëria kishte një rezervuar me probleme, por këto nuk u paksuan, kur hapëm rezervuarin e problemeve. Ne nuk i kishim bërë në kanalet (ligjet), kur u thamë njerzëve: – Para partizanë, shkoni ku të doni, ndërtoni ku të doni! Të gjithë i kujtojmë parrullat e kësaj kohe. Nuk na duhen specialistë bujqësie, secili e ndërton vetë punën e vet, nuk na duhen shkollat bujqësore, secili ka mend vetë në ekonominë e tregut. Nuk prish punë nëse zapton pronën e tjetrit, je i lirë të ndërtosh në mes të fushave, në mes të kanaleve kryesore kullues ose vaditës, mund të ndrrosh destinacionin e tokave, destinacionin e ndërtesëve (psh Institutin e tokave e çvendosi Dogana, Institutin e Mbrojtjes së Bimëve e çvendosi Policia, Institutin e perimeve e çvendosi Aluizni, etj, etj. Politikanët nëpër fushatat elektorale thërrisnin me parrulla të parashkruara: – Kaq e lehtë do të jetë, sa që ju “do shisni një viç dhe do blini një traktor” të tjerë thonin – Merrini lopët nga stallat se janë tuajat. Pushtoni magazinat e zyrat e shtetit për banesa se janë tuajat. Bujqësia u përdhuna si nga ana morale, sepse tokën e pronarëve e zaptuan me pa të drejtë të tjerë persona, fizikisht u dëmtua, sepse u shkatërrua parcelimi dhe sistemet e ujitjes e kullimit, tëcilat, për hir të së vërtetës, ishin gati përfekte. Kjo frymë shkaktrrimtare u shtri edhe në institucionet shkencore, Universitetin Bujqësor, zyrat e statistikave, tek specialistët më të mirë të bujqësisë, etj, etj. Shqipëria shkatërroi biodiversitetin e kultivuar, duke hequr dorë nga shumë bimë, si duhani, orizi, luledielli, panxharsheqeri, pambuku, soja.Vdekja e këtyre bimëve vdiq rreth 300 mijë forca pune që ishin përshirë në prodhim, shkencë, marketing brenda dhe jashtë vendit. Pra, vdiq një përvojë e madhe. Komunizmi nuk kishte bërë më shumë dëme se sa një përmbytje, se sa një tajfun apo se sa një tërmet 9 ballësh. Në këto aksidente natyrore njerëzit mobilizohen për ta zgjithur problemin dhe jo për të rrëmbyer. Kjo ndodh kështu, sepse në këto aksidente natyrore nuk ka nxitje për shkatërrim, por ka solidaritet për rindërtim. Për këtë periudhë do shkruhen libra e do bëhen filma, por kjo ka pak rëndësi para nevojës së sotme për rimëkëmbjen e bujqësisë, industrisë së përpunimit, rindërtimit të sistemeve të ujitjes e kullimit, riorganizimin e institucioneve shkencore, ngritjes së kanaleve të marketingut, etj, etj. “
Më në fund diçka optimiste vjen nga zoti Isufi: Në vitin 2010 e më pas subvencionet në bujqësi filluan të rriten, sipërfaqia e serrave, vreshtave, ullishteve, agrumeve u rrit dhe si pasojë e rritjes së përvitëshme të sipërfaqeve të serrave, prodhimi i vendit është rritur shumë dhe eksporti është shtuar nga viti në vit. Mund të themi se bujqësia ka marë nje farë kthese. Përmirësimi i infrastrukturës rrugore në zonat rurale, përmirësimi i infrasrukturës së kullimit e ujitjes, shtimi i mekanikës bujqësore, organizimi relativisht i mirë i rrjetit të tregëtimit të inputeve bujqësore (plehra, produkte të mbrojtjes së bimëve, mjete për ujitjen, etj) kanë shtuar prodhimin bujqësor vendas. Edhe infrastruktura e marketingut, si pikat e grumbullimit të produkteve bujqësore kanë nxitur prodhimin vendas. Një situatë diçka më optimiste kanë krijuar investimet në përpunimin e produkteve bujqësore dhe blegtorale si shtimi i baxhove, fabrikave të vajitapo i fabrikave të verës me standarte të mira. Edhe kapaciteti i mjedisëve freskuese dhe frigoriferike është shtuar. Vetëm prodhimi i vezëve ka vite që i plotëson nevojat e vendit, madje edhe eksportohet. Vendimet e Qeverisë për ndalimin për disa vite të prerjeve në pyje dhe gjuetisë së kafshëve dhe shpendëve ka filluar ringjalljen e florës dhe faunës në vendin tonë. Ndonëse këto vemdime të Qeverisë kanë ende dobësi në zbatim, censusi i fundit vërteton se kthesa ka filluar për mirë. Një gjallërim të dukëshëm këto 6-7 vitet e fundit ka ndjerë edhe agroturimi, turizmi ekologjik, faunistik, si dhe sportet e ujit dhe të skive. Kulinaria është nga veprimtaritë që ka njohur më shumë zhvillime pozitive. Sot kudo në Shqipëri kemi restorante, shtëpi pritje, hane pritëse për turistët vendas dhe të huaj. Mund të thuhet madje se bumi turistik, agroturistik, turizmi kulturor, turizmi ekologjik është më i fuqishëm se sa kapacitetet tona për të përballuar këto flukes në rritje. Situatat e mësipërme i kujtuam, sepse nëse duam të vazdhojmë shëndetësimin e bujqësisë na duhet të bashkojmë idetë, mendimet, por edhe fondet. Duhet pranuar se 6-7 vitet e fundit pesha e bujqësisë në ekonomi është rritur. Prodhimi i vendit është rritur nga viti në vit, eksporti është rritur nga viti në vit. Ndërgjegjësimi i politikës se bujqësia është dega bazë e ekonomisë sonë është rritur nga legjislatura në legjislaturë. Pranohet se bujqësia jep rreth 20 % të produktit kombëtarë bruto (GDP), por bujqësisë i jepet rreth 2% të të GDP-së. Në këtë kuptim, prodhesit në bujqësinë private janë pak a shumë në të njejtat kushte si në sistemin e kooperativizmit socialist. Edhe në atë kohë bujqësia jepte shumë, por pagat e fshatarsinë ishin në kufijtë e mbijetesës. Sot, në biznesin bujqësor janë të pakët fermerët dhe përpunuesit që janë të kënaqur me fitimet e tyre. Nëse do të bëhet një analizë ekonomike e fitimeve në fermë, do bindemi që bujqësia dhe bujku është nën stres të madh ekonomiko-social. Pra, pak biznese bujqësore janë të shëndoshë nga ana financiare. Shkaqet janë të shumta, si strukturore, teknike, shkencore, të marketingut, etj.“
Për ta mbyllur këtë pjesë të parë të bisedës me zotin Isufi, po sjellim një vjershë tjetër të tij
Me avion Rinas –Vjenë Kur ngrihesh në lartësitë e qiellit shqiptar Shikon kufijtë e parcelave të dikurshme si tapete të gjërë dhe të gjatë Vitet e fundit janë prerë në feta Si domatja që pritet për sallatë Shtëpitë e bukura me mure të bardha Dhe me çati të kuqe si rrasat Të shpërndara kudo kuturu Ashtu si nga qielli zogjtë lëshojnë gëlasat.
|
Vetëm pas një ore fluturim Nga dritarja avionit shfaqet pejsazi i Vjenës Zonat rulale dhe zonat urbane kudo Si një pikturë e dizenjuar. Në këto momente mu kujtua një citat në një universitet të Gjermanisë “Nëse nuk përballojmë kuadratet e ngushta të rregullsisë, nuk do ti shijojmë kurrë hapësirat e lirisë” |
(vijon në numrin e ardhëshëm)